«Τουρμπίνες του Αιόλου» για 200.000 σπίτια

ΛΟΝΔΙΝΟ Το μεγαλύτερο θαλάσσιο αιολικό πάρκο του κόσμου άρχισε να λειτουργεί από χθες στα ανοικτά των βρετανικών ακτών, εν μέσω επευφημιών και αντιδράσεων. Περισσότερες από 100 γιγαντιαίες τουρμπίνες, παραταγμένες στη σειρά σαν ...
...στρατός που προελαύνει προς το Κεντ, στη Νότια Αγγλία, άρχισαν να γυρίζουν στον ρυθμό των ανέμων που φυσούν από τη Βόρεια Θάλασσα. Το αιολικό πάρκο του Θάνετ θα παράγει, σύμφωνα με τη σουηδική εταιρεία ηλεκτρικής ενέργειας Vattenfall η οποία το λειτουργεί, 300 μεγαβάτ ηλεκτρισμού- ικανά να καλύψουν τις ανάγκες περισσότερων από 200.000 σπιτιών για έναν χρόνο, όμως μόνο αν οι άνεμοι είναι αρκετά δυνατοί. Η λειτουργία του τοποθετεί τη Βρετανία στην κορυφή της αιολικής ενέργειας παγκοσμίως καθώς χάρη στις τουρμπίνες που διαθέτει στη θάλασσα παράγει περισσότερο ηλεκτρισμό απ΄ όσον όλες οι υπόλοιπες χώρες μαζί.

Τα αιολικά πάρκα, θαλάσσια και μη, της Βρετανίας παράγουν 5 γιγαβάτ ηλεκτρικής ενέργειας- αρκετά για να τροφοδοτήσουν επαρκώς 3 εκατ. νοικοκυριά ή αλλιώς ολόκληρη τη Σκωτία.

Η δημιουργία του τεράστιου αυτού πάρκου εντάσσεται στο πλαίσιο της «στροφής προς τον άνεμο» που έχει κάνει η κυβέρνηση σε μια προσπάθεια να αυξήσει την παραγωγή πράσινης ενέργειας.

Την επόμενη δεκαετία προβλέπεται να στηθούν 10.000 νέες τουρμπίνες στη θάλασσα έξω από τις βρετανικές ακτές. Ο απώτερος στόχος είναι να μειωθούν οι εκπομπές αερίων που συμβάλλουν στο φαινόμενο του θερμοκηπίου και προέρχονται από την καύση άνθρακα, πετρελαίου και φυσικού αερίου στα εργοστάσια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.

Η Βρετανία φιλοδοξεί να παράγει το ένα τρίτο των αναγκών της σε ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές ως το 2020. Οι επικριτές των σχεδίων αυτών όμως υποστηρίζουν ότι η χώρα θα καταλήξει να εξαρτάται υπερβολικά από τα καπρίτσια του ανέμου και μάλιστα με τεράστιο κόστος. Υποστηρίζουν επίσης ότι οι γιγάντιες τουρμπίνες ασχημαίνουν το τοπίο, ακόμη και όταν τοποθετούνται μίλια έξω από τις ακτές.

«Είναι τεράστια σπατάλη χρημάτων» λέει ο δρ Μπένι Πέιζερ από το Ιδρυμα Πολιτικής για την Υπερθέρμανση του Πλανήτη. «Κοστίζει τρεις φορές περισσότερο να παράγουμε ηλεκτρισμό από θαλάσσιες τουρμπίνες και το κόστος αυτό μετακυλίεται στους καταναλωτές μέσω των λογαριασμών του ηλεκτρικού ρεύματος. Επιπλέοναπαιτούνται εναλλακτικές λύσεις για τις ημέρες που δεν φυσάει ο άνεμος. Από οικονομική άποψη δεν έχει νόημα... Ο,τι εξοικονομούμε από εκπομπές βλαβερών αερίων δεν είναι τόσο σημαντικό όσο ισχυρίζονται μερικοί».

Αντιθέτως, εκπρόσωπος από την ένωση αιολικών πάρκων Renewable UΚ δήλωσε ότι «5 γιγαβάτ είναι ένα σημαντικό ορόσημο. Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας γενικώς και η αιολική ενέργεια ειδικότερα δεν ανήκουν πλέον στον χώρο του εναλλακτικού, αλλά στην επικρατούσα τάση».